header5a.jpg
Nederlands (NL-nl)English (United Kingdom)

biopicLine-up

Rolf Hofkes - toetsen
Rob van 't Veld - drums
Merlijn Lamers - viool
Danny Gordijn - vocals, gitaar
Mark Solleveld - gitaar, vocals
Barrie Snijder - gitaar, vocals
André van Arnhem - bas, vocals

 

 

Met Mexican Standoff en The Trees That Whisper scoorde Parson Brown in 2008 en 2009 bescheiden hitjes in Nederland en Frankrijk. Nu is de band terug met een nieuw album, een nieuw bandlid en een geheel nieuwe drive. Does My Heart Look Big In This? is de titel van het album dat op 1 maart 2011 uitkomt. Het markeert een nieuwe levensfase voor Parson Brown.

Waar debuutplaat The Farewell State nog een band liet horen die zichzelf volop aan het ontdekken was, manifesteert zich op Does My Heart Look Big In This? een zelfbewuste, volwassen groep muzikanten die weten wat ze kunnen en willen. En dat blijkt nogal wat te zijn!

Folk rock romanticism noemt Parson Brown zijn eigen vlekje op de muzikale landkaart. Wat er eigenlijk op neerkomt dat de ambachtelijke liedjes uit de folk worden gebracht met de energie van rock en met een warme, vaak donkere aankleding en een rijke orkestratie. Om dat rijke geluid kracht bij te zetten werd onlangs een zevende bandlid gerecruteerd. Barrie Snijder voelt zich naar eigen zeggen thuis op 'alles met snaren', maar speelt binnen Parson Brown voornamelijk gitaar (elektrisch, akoestisch, Spaans, slide) en ukelele.

Parson Brown ontstond zes jaar geleden toen Danny Gordijn en André van Arnhem bevriende muzikanten bij elkaar zochten om hun liedjes te spelen. In de jaren daarvoor had het duo zich bekwaamd in het schrijven, opnemen en arrangeren van ongelooflijk veel liedjes. Binnen Parson Brown kregen veel van die liedjes een tweede leven, al bleef ook de aanvoer van nieuw materiaal onverminderd doorgaan. 21st Century Music, het platenlabel van radio-dj Erik de Zwart, zag het zitten en bracht in 2008 het debuutalbum van de band uit. Het leidde met Mexican Standoff en The Trees That Whisper tot hitjes, niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk.

De ervaring die Parson Brown opdeed op de podia en in radiostudio's in Frankrijk en in Nederland is terug te horen op Does My Heart Look Big In This? Voor het eerst durfde de band het aan omgedurende het hele opname- en mixproces de touwtjes zelf in handen te houden. Het leverde een plaat op die recht uit het hart komt. In de teksten zijn sporen te ontdekken van het moeilijke jaar dat met name zanger/tekstschrijver Danny en bassist/producer André doormaakten, maar – zoals iedereen die de band ooit live aan het werk zag kan beamen – de band beschikt over te veel zelfrelativering en spelvreugde om er een zwaarmoedige aangelegenheid van te maken.

De eerste minuut van opener Hands Across the Sky vat het eigenlijk perfect samen. My life as far as I can tell / Is a sad little mess / My quest of disappointing myself / Is my only success. Ondertussen trappelt de bassdrum van ongeduld.

 


Copyright © 2011 Parson Brown - All rights reserved | All website photography: Barrie Snijder | Webmaster: info@parsonbrown.nl